Nu är vi igång....

SKRIV GÄRNA EN RAD I VÅR GÄSTBOK!!

Nu är vi äntligen sambo och har tagit tag i vårt projekt, vår livssatsning och börjat arbeta på Petrusgården på allvar.  Kort sagt - nu händer det grejer!!

Vi har fått en ny hjälpreda ((fått o fått, vi har naturligtvis fått köpa honom)) han heter

BRUTUS och är guld värld för oss.  Vår lille traktor.

289416-21

Vad har vi gjort? Jo vi har rensat bort träd från tomten som "var för mycket", missprydande stenar, eller små små berg har grävts upp och forslat bort.  Kört bort skärp o bräder o annat bråte som fanns i omgivningen ute.  Fått lite farson på tomt o mark alltså.

289416-22
(här har några träd fallit till marken)
289416-23

289416-24

(så stenarna då, eller de små små bergen)
289416-26


Så började vi då inomhus. Först rev vi bort det gamla köket och sedan en del av inneväggarna för att se vad som dolde sig bakom, vi blev glatt överraskade när vi fann att hela huset är byggt i stock.  Den vill vi förvara, vi har hoppats hela tiden att det skulle vara stock i alla väggar, att det var i en del visste vi, men nu fick vi konstaterat att alla ytterväggar och även en del inneväggar är gammal stock. Den ska vi behålla synlig i gamla delen på bottenvåningen.
image42
((Anki gör  stocken synlig  i väggarna)

Så åkte golvet på övervåningen bort, den delen som vi ska ha öppen upp till taknock, dvs där vi ska ha vårat kök. Den gamla gaveln mot ladugården + en lika stor bit till i nybyggnad ska bli vårt kök och där ska vi ha öppet enda upp till taknock.
image47
((här ligger taket kvar))
image43

((här är taket borta))


image36
Så här är det tänkt att huset ska se ut från utsidan när vi byggt ut och renoverat.

((husets storlek idag + lika mycket till))



Den del av övervåningen som vi ska behålla ska ligga öppen (utan vägg) ner mot nedervåningen med ett snyggt räcke.  Vi har rivit väggarna på övervåningen också och öppnat upp hela ytan som blev otroligt fin o lagom stor för sovrum och ja, vad det blir ner mot köket har vi inte redigt bestämt ennu.
((bilder under urrivning på övervåning))
image38image39
Mitt i huset finns murstocken med tre kanaler som ger goda möjligheter som vi idag bara drömmer om. Vi måste få bort fler väggar nere för att se hur vi går vidare med den. På bottenvåningen finns idag en öppen spis och den ska vi förståss behålla men vi vill även ha en på övervåningen.  En tidigare öppen spis hittade vi nerhuggen, ja vissa delar var kvar inne i väggen på andra sidan bottenvåning en, vi ska riva alla väggar runt murstocken för den vill vi ha helt  öppen i hela huset.

289416-31

Ja så en bit har vi kommit, varje ledig stund försöker vi vara där nere och jobba oss framåt till vårt mål - vårt nya hem.  


Elektrikern har varit på plats för att  förbereda för installation av  byggström. Idag sitter skåpet på ovanvåningen och där vill vi inte ha det, så nu åker det ut under byggtiden sen får de flytta in på bottenvåningen i stället.  Miljöfolket har varit ute och kollat avlopp odyl.

För övrigt jobbar vi på själva för fulla muggar. Tanken är att vi ska göra i stort sätt allt själva - allt vi får göra själva. Oh det är kul - redigt underbart kul. Visst är det skitigt o dammigt men de finns ju vatten. Så vad gör det:  Vi kämpar ju för oss själva och vår framtid.

((janne sopar på övervåningen, kolla dammet))
image40
Hundarna trivs  - här finns stora ytor att leka o busa på.  

image44
((Åddi))
image45
((Ebbha))

Lite missöden händer naturligtvis då och då.  Dom får vi inte glömma. Som häromdagen först skulle jag bära ut en dörrpost som delat sig, naturligtvis slog den ihop och nöp mig över tummen, ja jag satt fast o det gjorde #jä## ont ska jag lova. Ett gulligt litet minne blev det i form av ett rejält blåmärke.  Så slant Janne med kobenet och slog sig själv, ja på det allra heligaste, ja han vek sig dubbel och det tog en stund innan han rätade ut sig igen.
((sorry missade kameran här!!)) 


I gamla kammaren på övervåningen (antar att de var det på sin tid) hittade vi massor av gamla dagstidningar som agerade isolering. Årtalet var 1939 och vi sparade undan en del för arkivering. 
image41
Lite bitar av de allra första tapeterna har också sparats och kanske hittar vi fler små minne från husets begynnelse.  Jo den där kammaren var rejält byggd, som ett redigt pansarrum, brädorna var så tunga så jag blev alldeles matt när jag forslat ner några över kanten till bottenvåningen, rediga bamsar, de har vi förvarat - bra att elda med om inte annat. 

Pengar, ja de drömmer väl alla som river i gamla hus att man ska finna. Gamla tiders skattkammare..*ler*, ja naturligtvis - vi har funnit, ingen rikedom men dock två enkronor från slutet av 1800-talet. Inte fy skam.

image46

Då och då slinker det in vänner som vill se "vårt underverk" och ta en fika.  Så det rör sig på Petrusgården, där spirar drömmar, liv , lust och kärlek. 


RSS 2.0